Lukáš | 28. 7. 2024​

5 lokalit na focení v Brně

Portrétní fotograf | Velká Bíteš – Košíkov, Vysočina | Lukáš Dolíhal

Plánujete vyrazit na venkovní focení v okolí Brna a nevíte si rady s výběrem konkrétní lokality? Za ty roky, co fotím, jsem poznal desítky míst po celém městě i okolí. S foťákem v ruce jsem prozkoumával parky, lesíky, louky, ulice i komplexy komerčních budov. Dnes už mám podrobně zpracovanou mapku se seznamem zajímavých lokací kolem Brna a ta nejhezčí místa bych Vám nyní rád představil. Tak kde se potkáme?

Ikonický lom tyčící se nad Brnem s nádherným výhledem. Je to celkem „profláklá“ lokalita, kam chodí lidi z Líšně relaxovat – běh, kolo, procházky. Hády jsou pravděpodobně mým nejoblíbenějším místem na rodinné focení v Brně. Najdete tam různá prostředí (les, louka, skála, výhledy na město), a hlavně je to obrovský kus přírody, takže při focení nejsme omezeni prostorem, jako třeba v parku.

Kdy fotit na Hádech?
Období: prakticky celoročně
Denní doba: večer (okolo západu slunce)

Krásný lesopark mezi městskými částmi Bystrc, Jundrov a Kohoutovice. Holedná je úžasná především na podzim, kdy se listy na stromech nádherně vybarví a vzniká tak kouzelné prostředí. Na jaře je tam zase krásně zeleno a v létě vzrostlé stromy dělají příjemný stín. Když budeme mít štěstí, tak uvidíme zblízka i daňky, kteří prakticky úplně ztratili svou plachost.

Kdy fotit v Holedné?
Období: především podzim, ale i jaro nebo léto
Denní doba: kdykoliv

Místo, jako stvořené pro komerční fotografii. Nový komplex kancelářských prostor nabízí nespočet fotogenických zákoutí, které se dají perfektně využít pro business portréty. Vysoké budovy zajišťují mimo jiné i stinná místa, na kterých lze fotit prakticky během celého dne. Přesto je to tam nejlepší až k večeru, kdy se běžný kancelářský ruch trošku uklidní. Pak je možné pracovat na větším prostoru, kde během pracovního dne bývá obrovské množství lidí.

Kdy fotit okolo Vlněny?
Období: prakticky celoročně
Denní doba: v pracovní dny večer, o víkendu kdykoliv (menší počet lidí)

Skalní útvar s výhledem ležící na okraji městské části Brno-Slatina. V této lokalitě nejradši fotím během jasných letních večerů, kdy se jihozápadně orientovaný kopec zaleje do teplých odstínů západu slunce. Tohle krásné světlo většinou trvá jen pár minut, ale vždycky stojí za to. Teď už jen vychytat ty správné dny bez mraků.

Kdy fotit okolo Stránské skály?
Období: léto
Denní doba: večer (okolo západu slunce)

Prýgl je největší vodní plocha v širším okolí Brna, takže by byla škoda tohle výjimečné místo ignorovat. Na focení jsem si oblíbil část Sokolské koupaliště a to především díky přístavnímu molu, které je opravdu kouzelné. Nevýhodou této lokality je velké množství lidí, zejména v letních měsících.

Kdy fotit na Prýglu?
Období: jaro, podzim, zima (v létě je tam moc lidí)
Denní doba: večer (okolo západu slunce)