Lukáš | 28. 7. 2024​

Jak se připravit na rodinné focení?

Portrétní fotograf | Velká Bíteš – Košíkov, Vysočina | Lukáš Dolíhal

Plánujete vyrazit na rodinné focení a máte obavy, abyste byli správně připraveni? Přesně proto jsem napsal tento článek, který poskytuje několik základních tipů a rad k tomu, aby focení proběhlo v maximální pohodě a ve skvělé náladě všech zúčastněných.

Jak vybrat termín?
Prvním krokem k úspěchu je správný výběr data a času. Na konkrétním dni tolik nezáleží, fotit se dá prakticky po celý rok v jakémkoliv počasí. Čas focení je tedy mnohem důležitější. Většinou říkávám, že je ideální začít fotit zhruba hodinu po východu nebo hodinu před západem slunce, kdy při jasném dni nastává tzv. zlatá hodinka. Světlo je v této denní době měkčí (více difúzní), teplejší v barevných odstínech a vržené stíny jsou nejdelší. To jednoduše znamená, že budou mít výsledné fotky mnohonásobně líbivější atmosféru než fotky z pravého poledne.

Jakou lokalitu na focení vybrat?
Společně s datem je potřeba naplánovat i konkrétní místo focení. Během roku točím několik různých lokací podle toho, jak to tam aktuálně vypadá. Také rád poznávám nová místa, takže nikdy nepohrdnu možností pro změnu vyzkoušet něco nového, kam třeba rádi chodíte. Z vlastní zkušenosti vím, že někdy stačí opravdu maličký kousek hezkého místa a vzniknou tam úžasné fotky. Takže klidně navrhněte místo vy. No a nebo se nechte inspirovat lokacemi, kam pravidelně chodím – okolo Brna i okolo Velké Bíteše.

Co vzít na sebe?
Výběr oblečení nemusí být žádná věda. Obvykle platí, že čím jednodušší kombinace, tím lepší. Doporučuji volit pastelové barvy, černou, bílou a vyvarovat se velkým křiklavým potiskům. Konkrétní volba je samozřejmě na vás. Pamatujte, že je nejdůležitější, abyste se v oblečení cítili pohodlně, to platí obzvlášť při focení s malými dětmi. Takže si oblečte cokoliv, co nosíte běžně – bude to autentické a přirozené. A to z fotek je cítit.

Jak připravit na focení děti?
U malých dětí doporučuji začít s přípravou na focení už několik dní dopředu. Prckovi doma ukažte moje portfolio, to jak vypadám a řekněte mu, kdy půjdete taky na focení jako ty rodinky v portfoliu. Klidně ho nechte, ať vám ukáže, jaké fotky se mu líbí. Focení mu popište jako zábavnou procházku se strejdou, který ho bude fotit na velký foťák. Na samotné focení dětem přibalte oblíbené hračky a nějaké dobroty „za odměnu“.

Můžu sebou vzít pejska?
Rozhodně! Na focení často berete i své čtyřnohé parťáky a vždycky je to super zábava. Takže jestli doma nějakého takového člena rodiny máte, tak neváhejte. Přibalte sebou nějaké pamlsky a určitě si odnesete super fotky.

Co když bude pršet?
Osobně mám v oblibě focení během extrémního počasí, ten výsledek za to zmoknutí stojí. Nicméně naprosto chápu, že déšť není každému příjemný, takže většinou při špatném počasí focení přesouváme na další volné termíny. Mimo jiné i z tohoto důvodu si na Vás vždy beru telefonní číslo. Můžeme se pak rychle spojit a zhodnotit situaci.