Lukáš | 28. 7. 2024​

Výběr svatebního fotografa

Svatební fotograf | Velká Bíteš – Košíkov, Vysočina | Lukáš Dolíhal

Jaký fotograf bude na naši svatbu ideální? Stačí strýček nebo budeme chtít opravdového profíka? A jak si máme vlastně vybrat, když je fotografů na každém rohu plno. V tomto článku se pokusím poradit, jak postupovat při výběru, abyste byli maximálně spokojeni s průběhem focení i výsledkem.

Kde fotografa najít?
V dnešní době je nejjednodušší otevřít Google / Seznam a začít hledat. Vyskočí nabídky stovek fotografů, ze kterých můžete vybírat. Je důležité podotknout, že první místa ve vyhledávačích nemusí být nutně těch největších profíků – bohužel stačí, když je kdokoliv jiný přeplatí nebo má lépe optimalizované webovky.

Dalším místem, kde můžete potkat svatební fotografy jsou sociální sítě, nejčastěji Facebook a Instagram. Díky sítím můžete vidět především aktuální tvorbu a ohlasy od zákazníků z poslední doby. Existují i různé skupiny na sítích a webové srovnávače přímo určené pro snoubence.

Za mě je ale stejně nejlepší, když nějakého fotografa znáte přímo osobně (ať už ze svatby kamarádky nebo například z portrétního focení). Potom máte jistotu, že přesně víte, co můžete očekávat.

Podle čeho se rozhodnout?
Neexistuje žádný zaručený recept, podle kterého postupovat. Často se stává, že snoubenci prostě ví, kdo se jim líbí a koho chtějí oslovit. Tady je 5 tipů, které by s rozhodováním měly pomoct:

1) cenovka
Prvotním kritériem bývá obvykle cena. Fotograf musí zapadnout do rozpočtu svatby stejně, jako kterákoliv jiná položka. Ceny svatebních fotografů v ČR se obvykle pohybují od nižších tisíců u amatérů až po vyšší desítky tisíc u profesionálů na vrcholové úrovni.

2) portfolio
Galerie fotografií skvěle ukáže způsob a styl, kterým fotograf příběhy ze svateb vypráví. Doporučuji si vyžádat ukázku z celého focení, ať máte jasnou představu, co můžete očekávat.

3) recenze
Hodnocení od předchozích zákazníků je jedno z nejdůležitějších kritérií celého výběru. Tyto zkušenosti jsou nenahraditelné a obvykle prozradí víc než celé portfolio. Doporučuji dát recenzím při výběru prioritu.

4) komunikace
Zvedne fotograf telefon, odpovídá na e-maily včas? Už při prvním kontaktu si o komunikaci můžete vytvořit poměrně jasnou představu. Samozřejmě není v silách nikoho odpovídat okamžitě, nicméně do 3 dnů byste měli dostat odpověď. Pokud budete čekat na odpověď 14 dní, tak to zpravidla nevěstí nic dobrého.

5) doplňkové služby
Tohle kritérium beru jako vedlejší, přesto může ve finálním rozhodování hrát důležitou roli. Mezi doplňkové služby může patřit: předsvatební focení, fotokoutek, kontakt na dobrého kameramana, tisk fotografií po svatbě…

Kdy nejpozději focení objednat?
Jako kdekoliv jinde tak i u svatebních fotografů platí, že kdo dřív přijde, ten dřív mele. Některá data na vrcholu svatební sezóny bývají obsazovány i rok nebo dva dopředu. Termíny u svateb, které se konají mimo svatební sezónu (říjen – duben), bývají u fotografů většinou dostupnější. Stejně tak to platí i pro svatby mimo soboty. A i přesto bych všem doporučil napsat svému fotografovi co nejdřív. Jedině tak budete mít jistotu, že to klapne.